Adobe Walls

Skrevet 27. November, 2009

Adobe wallsDet andre slaget ved Adobe Walls fant sted den 27. juni 1874.

På den ene siden kjempet 28 bisonjegere, deriblant Billy Dixon og Bat Masterson, på den andre omlag 700 comancher, cheyenner, kiowaer og arapahoer.

Adobe Walls var en handelspost i Texas Panhandle, like nord for Canadian River. I 1845 ble det bygget et fort for å beskytte posten, men det ble sprengt av handelsmenn etter bare tre år, etter at indianere hadde angrepet det gjentatte ganger.

I 1864 var ruinene åsted for et av de største slagene under Indianerkrigene. Oberst “Kit” Carson hadde ledet 335 frivillige fra New Mexico som ønsket å hevne de mange angrepene mot vognene på Santa Fe Trail. Ekspedisjonen trengte dypt inn i Comancheria, men flere tusen krigere, både comancher og kiowaer, tvang Carson til å gjøre retrett ved Adobe Walls. Bare tungt skyts fra to howitzere reddet den frivillige styrken fra utslettelse.

Ti år senere var det præriestammene selv som stod overfor utslettelse. Hvite jegere var i ferd med å utrydde bisonen de behøvde for å overleve. Mellom to og tre hundre jegere holdt til i området rundt Adobe Walls, og 28 av dem var til stede da indianerne gikk til angrep.

Comanchenes medisinmann, Isa-tai, hadde lovet krigerne at de var usårlige. Men etter at Billy Dixon traff en av dem på halvannen kilometers hold med sin Sharps ”Big Fifty”-rifle, gav angriperne opp kampen selv om de trolig ikke hadde mistet mer enn rundt 30 menn alt i alt. Bare fire av jegerne ble drept.

Slaget ved Adobe Walls var et tungt nederlag for prærieindianerne. Slaget tilskyndet også hæren til å iverksette en kampanje som i løpet av et år skulle knuse de gjenværende indianerne i Texas i det som kalles Red River-krigen.

Kommentarer

  1. Ali says:

    Richard sier:På tide å døpe Politiforbundet om til Dusteforbundet?Arne Johanessen har uaenstt levert en sterk søknad om opptak: en mann dør under arrestasjon = “godt politiarbeid”?

Legg igjen en kommentar

Navn *

E-post (publiseres ikke) *

Nettside