Alias Kjell Hallbing. Eventyret om Morgan Kane – del tre

Skrevet 20. May, 2010

Kjell Hallbing ved skrivemaskinen. Foto: Espen Flygin

Av Finn Arnesen

Hvem var egentlig Kjell Hallbing, og hvordan kunne en bankkasserer i løpet av 30 år  som forfatter utvikle seg til å bli den til da mest populære og mest leste forfatteren i norsk folkelesnings historie?

Hallbing ble født i Bærum 5. november 1934 og sa selv at han “vokste opp i Nadderudskogen”. Den har så godt som bukket under i kampen mot befolkningseksplosjonen og de fantastiske tomteprisene i Bærum – men fra 1934 til 1945 var denne skogen en villmark god nok for guttunger.

Hallbing fortalte meg selv om oppveksten og ungdomsårene: De guttene som var i den mest påvirkelige alderen under krigen, tok farge av patriotisme, av forsvarsvilje og hat mot fiender som preget alle gode nordmenn. Når indianere og cowboyer eller sabotører og geriljasoldater snek seg rundt i Nadderudskogen, skulle ikke skjortene være hvite, røde eller i andre oppsiktsvekkende farger. De skulle være grønne eller brune – kamuflasjefargede. Unge Kjell basket rundt i skogen på dagtid og i kveldsmørke fra åtteårsalderen, alene eller sammen med vennegjengen. Han kunne ofte klatre opp i et tre og sitte der timevis alene og dagdrømme. Han kunne jakte sammen med kameratene på ekorn og kråker, med sprettert eller pil og bue. Byttet ble behørig flådd, partert, stukket inn på pinner, stekt over bål og fortært med stort velbehag. Kråker var folkemat under krigen, og ekornskinn kunne selges. Jaktinteressen skulle følge Hallbing hele livet. I mange år var han på rypejakt hver høst, senere ble det større vilt også – for eksempel villsvin i Ungarn.

Det var andre måter å vise sin tøffhet på også. Gjengkriger mot fienden fra Haslum resulterte i mindre – og av og til større – skader. Relativt ufarlig var likevel denne leken. Verre var det å korte ned skoleveien til Jar skole ved å gå på isen på Lysakerelven. En gang falt Kjell uti ovenfor et stryk. Kameratene fikk hogd tak i ham og dratt ham opp i siste øyeblikk, idet han holdt på å forsvinne under isen.

Hallbing mente selv at hans sterke  interesse for friluftsliv og jakt, for planter og dyr ble skapt i ham der i Nadderudskogen. Denne evnen til å se naturen og skildre den ga mye av særpreget til bøkene hans og var noe av det beste ved hans forfatterskap.

Idrett var en annen hovedinteresse i guttedagene. Kjell ble i sin tid betegnet som en “meget lovende” mellomdistanseløper. Han vant flere skolemesterskap og kretsmesterskap i høyde og lengde uten tilløp. I 15–16-årsalderen hadde han personlige rekorder på 1,51 i høyde uten tilløp og 1,80 med, 11,0 på 100 m og ca. 55 sekunder på 400 m.

Interessen for friidrett svant imidlertid med militærtjeneste som MP-sersjant og full innsats i arbeidslivet. Etter endt handelsskole havnet den vordende forfatter bak gitteret – som bankkasserer. I 17 lange år skulle han holde ut, unektelig et eiendommelig yrke for en mann med Hallbings frodige fantasi og skapertalent. Selv sa han at han overhodet ikke tenkte over hva han holdt på med. Ettersom rutinen kom, utviklet han seg til en slags regnemaskin som gjorde jobben automatisk – mens det som svirret oppe i hodet var dagdrømmer. Han mente også at om han hadde hatt en mer interessant jobb, ville det aldri blitt noe av forfatterskapet. Ønskedrømmen den gang var å komme i en kreativ stilling i et reklamebyrå.

Hallbings karriere som skribent begynte på en eiendommelig måte. Han fant ut at han trengte å lære å skrive på maskin i jobben, og begynte med å skrive navnet og adressen sin 12–14 ganger. Dette var lite morsomt, derfor fortsatte han med en setning, en begynnelse på en historie.

Sine første forfatterhonorarer hadde Hallbing mottatt i skoledagene, da han skrev stiler for klassekameratene mot 50 øre i kontant oppgjør. Da han fikk antatt sin første westernbok, var det forøvrig mot et relativt like beskjedent honorar: kr 850, minus kr 150 – i “korrekturutgifter”! Denne betalingen omfattet forøvrig alle rettigheter, og Hallbing måtte kjøpe boken tilbake fra forlaget da han ønsket å utgi den i ny, bearbeidet utgave ti år senere.

Nå fulgte en lang periode da han satt i banken og skrev et par timer etter arbeidstid hver dag. Han skrev for sin egen fornøyelses skyld, opprinnelig uten tanke på å få noe av det utgitt. Emnene var vidt forskjellige, fra western til landgang på Stillehavsøyene, tøff krim fra Chicago og hodejegere på Borneo.

Flesteparten av disse manuskriptene, 10–15 i alt, ble senere brent da Hallbing flyttet fra sitt første familiekrypinn på Majorstuen til Østerås i Bærum.

Men alt ble ikke brent. I 1961 sa direktør Harald Grieg i Gyldendal nei takk til det første manuskriptet Hallbing sendte et forlag – noe han kanskje senere angret like mye på som at han hadde sagt det samme til Trygve Gulbranssens romantrilogi “Skogene”…

Nasjonalforlaget var mer positive. De kjøpte krigsromanen Ubåt-kontakt og utga den 1961 med Kjell Hallbing som forfatternavn. Året etter utkom Galgen i Durango under psevdonymet Lee Morgan. Da hadde imidlertid E. Greens forlag sendt ut to westernromaner som var sendt dem samtidig: Portrett av en revolvermann og Jaget mann, begge under forfatterens eget navn. Sistnevnte bok var den første av Hallbings romaner som ble oversatt til dansk og svensk.

I 1962 utga E. Greens forlag ytterligere fire westernbøker av den allerede meget produktive skribenten: Kaptein Rebell, av Kjell Hallbing og under psevdonymet Leo Manning El Sordo, Ærens vei og Veien til Yuma. En sjette bok av Kjell Hallbing, flyromanen Død over Malta utkom på Ingar W. Tveitans forlag.

I 1963 kom syv westernromaner på E. Greens forlag: Bonanza Kid, Sort sombrero og Gribber flyr høyt under psevdonymet Ward Cameron, Hevner uten nåde, Largo og Cimarron av Leo Manning  og En fredløs red mot nord av Lee Morgan. Forlaget fulgte opp med fire nye westerns året etter: Mot ukjent land og Vest for Pecos av Leo Manning, Bastardene av Lee Morgan og Revolvermanns lønn av Ward Cameron.

1965 skulle bli det store vendepunktet i Kjell Hallbings forfatterskap. Han utga to krigsromaner under eget navn på Magasinet for alle: Nattravnene og Mosquito – og sendte  Romanforlaget to westernmanuskripter, som begge ble innkjøpt: Et spill for livet av Colin Hawkins og en roman forfatteren tenkte skulle bli den første i en serie med samme gjennomgangsfigur: Morgan Kane Texas ranger. For første gang brukte han nå et psevdonym som skulle bli kjent og kjært i flere land: Louis Masterson. Senere ble denne romanen i sterkt bearbeidet utgave utgitt i Bladkompaniets Kane-serie under tittelen Mellom liv og død (1968).

I de tre årene som fulgte hadde Louis Masterson nok å gjøre med å skrive Morgan Kane-bøker i enormt tempo, og i tillegg lage noveller i magasinet Western. Men i 1969–70 skrev han under psevdonymet Leo Manning  i tillegg de 14 første romanene i Clay Allison-serien for Williams forlag. Dessuten  skrev han noveller om en afrikansk storviltjeger for Cowboy og Alle Menn.

Hallbing skrev nå i gjennomsnitt 20 manussider hver dag, og denne produsjonen var så stor at det ikke hadde latt seg gjennomføre med fast jobb. Fra 1969 var Hallbing forfatter på heltid.

Hans popularitet var nå så stor at mulighetene for å oppnå godt salg på bearbeidete utgaver av de tidligere utgitt enkeltromanene måtte være gode. Bladkompaniets eier mente forlaget hadde nok med å utgi Morgan Kane-serien og sa nei takk til “Louis Masterson-serien”. Dermed startet forfatteren Kjell Hallbings forlag sent i 1971. Serien ble en stor suksess fra starten av, og de gamle romanene ble snart supplert med samlinger av noveller om Jesse Rawlins, Metzgar og El Sordo.

I 1972 utkom for første gang en bearbeidet versjon av det manuset som Gyldendal hadde sagt nei takk til 11 år tidligere: Riflen som synger.

Hallbing hadde forlengst byttet ut den vesle Citroënen med bølgeblikktak med en Mercedes, og kjøpt en stor gammel villa på Stabekk til seg selv, kone og sønn. I nabolaget bodde også Gyldendals daværende direktør Brikt Jensen, og han passet på å ta kveldsturen med bikkja forbi Hallbings hus hver dag. var Gyldendal interessert i å få Hallbing i stallen … Resultatet ble boken Solen stod stille over Little Big Horn, som utkom i innbundet utgave i 1976 – Hallbings eneste gjestevisitt i Gyldendal.

I 1977 utkom novellesamlingen Speiderne med tidligere og nyskrevne historier på Bladkompaniet, og i 1981 Kodiak med en tidlig og to nyskrevne kortromaner på Hallbings forlag.

Kjell Hallbing hadde nå trappet voldsomt ned på skrivingen, og bortsett fra noen få Kane-bøker og trilogien om hans sønn Diablito, skrev han bare noen få noveller i Villmarksliv. Han ble skilt og flyttet også til et nytt og moderne hus på Ullern sammen med sønnen Ørnulv. Etter en stund møtte han igjen en ungdomskjæreste, og levde lykkelig resten av livet med sin nye kone Lise.

I 1984 ble han intervjuet av VG i spalten “Min dag” og uttalte: – Min dag er preget av ren og skjær dovenskap. I øyeblikket betrakter jeg meg som en førtidspensjonert forfatter. Får liksom ikke til å skrive lenger. Jeg har skrevet så mye i mitt liv at jeg er tømt. Jeg lengter etter en ny og bærende ide, og det skal noe til etter et langt liv med Morgan Kane.

Men Morgan Kane var ikke død! Fra 1991 til 97 utkom fire nye bøker om Kane og Diablito – et verdig punktum på en enestående forfatterkarriere. Siste bok utkom i Bokklubben Villmarksliv (Naturforlaget 1999). Det var På jakt med Kjell Hallbing, redigert av Jostein Hansen, en samling jakthistorier fra Kane-serien og andre av Hallbings bøker.

Et slagtilfelle i 90-årene svekket Kjell Hallbing fysisk, om ikke mentalt.

Han døde bare 69 år gammel, sjette mai 2004.

Kommentarer

 1. Xavier Solé says:

  Hello.
  I’m from catalonia, and I can’t understand swedish.
  But I have read one comic book published in spanish(Billy goulden hevn, and el gringo) this comic was published on 1974, and I have buy it near this year, and I have search all the comics with Morgan Kane and I have finded another three: Utan nad / I drakens klor / kvinnorovaren fran penasco sheriffen i satanta stjarma till salu.
  this e-mail is for find help from sombody from sweden or other country to help me to find and buy the comic:Gringo hevn.
  I have see it on tradera but , I can’t buy it because I can’t to be member of tadera, because im not resident on sweden.
  Please answer me to my e-mail: solecar@telefonica.net
  Thanks.
  Xavier Solé

Legg igjen en kommentar

Navn *

E-post (publiseres ikke) *

Nettside