Dodge City

Skrevet 27. November, 2009

L3Rvb2xzL3Bob3RvYWxidW1fdmlldy9jdXN0b21lci9pbWcvMzAxMS90aHVtYjMvMzAxMTkyLmpwZy9Dcm9wLz94PTImeT0xJndpZHRoPTIyMCZoZWlnaHQ9MTI3“– De kaller stedet Dodge City. Jaggu sa jeg city! Tjue brakker og jordgammer, og alle selger whiskey og elendige bønner.”

Den siste cheyenne

Dodge City i Kansas ble grunnlagt i 1872. Byen er oppkalt etter oberst Richard Irving Dodge og er en av de mest legendariske byene i det gamle Vesten.

Den første bebyggelsen i området var Fort Mann, grunnlagt i 1847 for å beskytte reisende på Santa Fe Trail. Fortet ble ødelagt i et indianerangrep allerede året etter, og i 1850 ankom hæren for å beskytte regionen. Fort Atkinson ble reist, men forlatt allerede i 1853 og området forble ubebodd til etter Borgerkrigen.

I 1865 var krigen mot indianerne blitt mer intens, og hæren vendte tilbake til området. Fort Dodge ble reist, og ble ikke forlatt igjen før 1882, da præriestammenes motstand var så godt som knust.

Dodge City vokste ut av et stoppested på Santa Fe Trail, noen kilometer vest for Fort Dodge. Byen tilbød rekreasjon for soldatene fra fortet, og siden jernbanen nærmet seg raskt fra øst, var det flere som så at stedet ville bli et knutepunkt for handel i regionen.

Jernbanen kom i 1872, og de første som slo seg ned i Dodge City handlet i bisonskinn og -ben. En mer permanent næring var imidlertid kveghandel. Kveg fra Texas ble drevet opp til Kansas, hvor jernbanen gjorde transporten mer effektiv. Dodge City fikk etter hvert en dominerende posisjon i kveghandelen.

Byen blomstret og vokste raskt frem til toppen ble nådd i 1884, og byen ble berømt, den ble selve symbolet på en Westernby. Dodge City ble besøkt av flere berømte revolvermenn enn noen annen by i Vesten. Berømtheter som Clay Allison, Earp-karene og Doc Holliday frekventerte byens salooner, spillehaller og bordeller.

I 1885 besluttet staten Kansas å utvide karantenen som gjaldt kveg fra Texas til også å inkludere Dodge City. Og da kveghandelen forsvant, flyttet cowboyene, gamblerne og revolvermennene vestover. Dodge City ble dermed en søvnig liten by som alle andre i det vestlige Kansas.

Legg igjen en kommentar

Navn *

E-post (publiseres ikke) *

Nettside