Hundesoldater

Skrevet 27. November, 2009

Hundesoldater (Hotamétaneo) var navnet på en av cheyennenes seks militære forbund, som fra 1830-årene utviklet seg til å bli en selvstendig gruppering.
Hundesoldatene spilte en viktig rolle i cheyennenes motstand mot den amerikanske ekspansjonen, men handlet ofte i strid med viljen til cheyennenes øverste råd.

Til tross for at hundesoldatene sprang ut av en utstøtt fraksjon av cheyennene, ble de respektert for å være aggressive og dyktige krigere. Ambisiøse cheyenne-krigere begynte etter hvert å slutte seg til den fordi de tok ledelsen i kampen mot de hvite.

Cheyennene sluttet etter hvert å betrakte hundesoldatene som utstøtte, og begynte i stedet å respektere dem. Hundesoldatenes aggressive holdning overfor de hvite brakte dem imidlertid ofte på kant med høvdingene i cheyennenes øverste råd. Men etter hvert som konflikten med de hvite ble intensivert utover 1860-tallet, økte hundesoldatenes innflytelse på bekostning av de tradisjonelle stammehøvdingene, som oftere søkte fred med de hvite.

Hundesoldatene spilte en viktig rolle i cheyennenes kamp mot de hvites ekspansjon. De nektet å signere avtaler som begrenset cheyennenes rett til jaktmarker, og ikke minst motsatte de seg å bli flyttet til reservater. De kjempet for å beholde området omkring Smoky Hill, men måtte gi tapt mot overmakten. General Philip Sheridan tvang dem til å flytte sør for Arkansas-elven etter slaget ved Beecher`s Island i 1868.

De forsøkte så å slutte seg til lakota-høvdingen Red Clouds seirende krigere ved Powder River, men ble avskåret av styrkene til general Eugene Carr. Hundesoldatene hevnet tapene med å angripe settlerne langs Smoky Hill River, og deretter flyktet de til Colorado, hvor de ble angrepet av leiesoldater fra pawnee-stammen og hærens kavaleri. Hundesoldatene ble til sist utslettet i et angrep i nærheten av Summit Springs i 1869.

Legg igjen en kommentar

Navn *

E-post (publiseres ikke) *

Nettside