– kvinner skal legges ned, sprit skal drikkes, og usle menn skal skytes

Skrevet 3. December, 2009

Er Morgan Kane en utdøende rase?

Hvem kan identifisere seg med Morgan Kane i dag?

Vi tok en prat med forlagssjef Einar Røhnebæk i Aller Forlag, som står bak nyutgivelsen. Røhnebæk ga oss svar Kane verdig på disse og flere spørsmål.

Hvorfor gir Aller ut Morgan Kane nå? Er ikke han (og bøker generelt) en utdøende rase?
Overhodet ikke. Ingenting kan erstatte en god bok, og en hver gutt som noen gang har tenkt til å bli en mann, må få inn sin dose Morgan Kane. Eksemplene på de som ikke har fått det, begynner å bli mange, med Jan Thomas som den fremste eksponenten. Det er her Aller Forlag er sitt ansvar bevisst. De 83 bøkene er dessuten det i særklasse viktigste litterære verket som er utgitt Norge etter krigen. Det er dessuten det verket som fikk hele den mannlige delen av etterkrigsgenerasjonen til å begynne å lese, og senere til å skrive. Uten inspirasjonen fra Morgan Kane ville vi ikke hatt Jo Nesbø eller Jan Kjærstad. Vi hadde dessuten ikke hatt Benny Borgs “Balladen om Morgan Kane”. Et av norsk pophistories høydepunkt.

Det at bøkene er så historisk korrekte og så fulle av action, gjør de ekstremt lettleste; det å lese en Kane-bok er som å se en film. Bortsett fra at det er kulere!

Hvem tror du identifiserer seg med Morgan Kane i dag? Alle generasjoner? Begge kjønn?
Alle menn har en Kane i seg. Figuren Morgan Kane er jo sammensatt. Han er ekstremt mandig, samtidig som han har svake sider som gjerne døyves med alkohol. Han er frihetssøkende på en måte som alle drømmer om, og etter at overlevde Slaget ved Little Big Horn, så bestemte han seg for at aldri mer skulle noen mann få bestemme over ham.

Overraskende mange kvinner leser Kane, og NRKs Nina Stensrud Martin er vel den som har forklart dette fenomenet best: “Jeg kan takke Morgan Kane og Louis Masterson for at jeg vet noe om menns basale behov”.

Hva betyr Morgan Kane for deg?
Akkurat nå tar han veldig stor plass i livet mitt. Jeg hadde lest noen, men ikke så veldig mange av bøkene før jeg fikk et profesjonelt forhold til ham. Nå følger jeg utviklingen hans fra måned til måned, og merker jo at sinnet mitt blir likere og likere. Forakten for svakhet og mistenksomheten mot personlige relasjoner er tiltagende. Jeg har merkelig nok også fått en hvit stripe dødt hår over høyre tinning, og ringfingeren er ikke hva den var…

Hva ville din rolle vært i en Morgan Kane-bok?
Alle som leser Morgan Kane, vil selvfølgelig helst være Morgan Kane. Selv om det ikke er en lett oppgave; kvinner skal legges ned, sprit skal drikkes, og usle menn skal skytes – enten det er i lovens navn, eller for en neve pesos.

Legg igjen en kommentar

Navn *

E-post (publiseres ikke) *

Nettside