Om Morgan Kane

morgankaneHan hadde stjerneformet arr på høyre håndbak og lam ringfinger på høyre hånd. Her er hva vi vet om Morgan Kane.

Født: Høsten 1855, dato ukjent, et sted på Santa Fe-veien.
Høyde: 192 cm.
Vekt: Ca. 75 kg.
Hårfarge: Mørk.
Øyne: Skifergrå.
Spesielle kjennetegn: Stjerneformet arr på høyre håndbak. Lam ringfinger på høyre hånd, festet med skinnmansjett til langfingeren. Hvit stripe dødt hår over høyre tinning.
Personlige egenskaper: Trekker på 1/5 sekund.Svak for kvinner og hasard. Nervøs, innesluttet, med psykopatiske trekk.

Denne tidslinjen tar for seg Morgan Kane’s livsløp i store trekk. Jeg gjør ikke krav på at den er korrekt, da det er rom for tolkninger, Louis Masterson tok i de tidligste bøkene mindre hensyn til kronologi o.l. enn han gjorde i de senere bøkene.

For å få til denne oversikten har jeg (skum)lest bøkene i den rekkefølge de ble gitt ut samlet i 1991. Jeg vil også sette inn mine egne kommentarer der jeg synes det er nødvendig.

Høsten 1855    Morgan Kane blir født et sted på Santa Fe-veien. Foreldre er de irske immigrantene Brendan og Gwen Cairn som begge blir drept i et indianeroverfall.

ca.1870    14 år gammel begynner Kane å jobbe på transportrutene på Santa Fe-veien.

1872    Med kniv dreper Kane sin første mann, Walsh, som også stod bak overfallet på Kanes foreldre. (70 Blodsporet til Santa Fe)

1874    Kane deltar i trefningen mellom bøffeljegere og indianere ved Adobe Walls i Texas (71 Comanche), blir speider for kavaleriet under Mackenzie i Red River-krigen mot comanchene under Quanah Parker og cheyennene og i samme område, deltar i massakren på indianere i Palo Duro-canyon.(72 Den siste cheyenne) Mye av dette skjer sammen med westernlegendene (den ennå unge) Bat Masterson, Billy Dixon, Brick Bond, Joe Warren og Jesse Flemming. Spesielt Billy Dixon får stor betydning for Kane.

1875-76    Gullgraver i Black Hills, Dakota uten særlig suksess. Verver seg som speider i 7. Kavaleri under general Custer. “Lonesome” Charlie Reynolds er speidersjef. Kort møte med Wild Bill Hickock. Deltar i slaget ved Little Big Horn sommeren -76 mot sioux-indianerne der general Custer faller. Kane overlever på hengende håret. (73 Der ørnene dør)

Slutter som speider og drar sørover til Tascosa, Texas, der han møter William Bonney, bedre kjent som Billy The Kid. Oppholder seg en stund der og livnærer seg bl.a. som hestetyv sammen med Billy The Kid og hans gjeng. Gjensyn med Bat Masterson, møter også kvegpioneren Charles Goodnight og høvdingen Quanah Parker (uten å si at han var med ved Adobe Walls) og Billy The Kids banemann, Pat Garrett. Revolvermannen Morgan Kane begynner å tre fram. (76 Møte i Tascosa)

Kommentar: Hit er kronologien grei, men herfra (38 El Gringo), blir den noe mere uklar, bl.a. har Kane iflg. El Gringo-bøkene vært speider hos 6. Kavaleri i Arizona. Jeg har valgt å følge de senere utgitte bøkers mer gjennomtenkte historie, der Kane var speider hos 7. Kavaleri i Dakota.
Egentlig blir det mye gjetning herfra og fram til neste angitte tidspunkt i serien, nemlig 23 Duell i Tombstone, der historien foregår sensommeren 1885.

1876(?)-1879    Kane opererer som desperado og pistoléro i grensetraktene mellom Sonora i Mexico og Arizona. Møter den mexikanske desperadoen Coyote og blir tatt opp i hans bande (Iflg. 38 El Gringo “…midten av 1870-tallet…” (1877?)) og får opplæring av ham som revolvermann. Legenden om El Gringo oppstår.

1878-1880    Kane og Coyote skilles som dødsfiender etter en uoverenstemmelse i julen -78(?).
Kane opererer på egenhånd og leier ut revolveren til den som måtte betale. Oppholdsstedet er fremdeles grensetraktene mellom USA og Mexico.
Møter Charlie Katz, de slår seg sammen og blir gode venner.

Kommentar: Her blir det litt tull med kronologien igjen, noe som kommer av at bok 54 Bøffelkrigen er skrevet før bøkene om Kanes oppvekst og ungdom. I Bøffelkrigen er Kane og Katz på bøffeljakt ved White River, der de kommer i konflikt med kiowaindianerne. Dette må da skje høsten 1879 eller 1880. Men da var indianerkrigene jamt over slutt i dette området. Kane møter også Billy Dixon og Brick Bond, et møte som ikke er særlig hjertelig og Kane har heller aldri møtt de før.

Forfatteren har med andre ord tatt seg friheter med hensyn til tidspunkt for enkelte hendelser osv for å få en god historie, og det er jo lov.

Etter bok 54 i serien, Bøffelkrigen, kom 55 Revolver til salgs, som egentlig bare er plassert inn i serien uten å inneholde referanser til tidligere bøker.

Jeg gir her opp å tidfeste hendelser fram til september 1885 og vil i stedet gi en kort oversikt. Der det er mulig vil tidspunkt bli nevnt.

18??-1885    Kane og Katz blir begge vervet som Texas Rangere under major Monroe i 4. Texas Beredne. Sannsynligvis i 1880 eller -81. Det refereres til 1880 i 15 Mellom liv og død, der Kane tenker gjennom sitt første oppdrag som Ranger.

Kane møter sin tilkommende hustru, Linda Swift (1 Uten nåde.) De blir ikke gift før minst 6 år senere.

Katz blir drept, Kane sier opp jobben som Ranger for å ta hevn. Blir vervet som U.S. Marshal av Ed Zachary (5 En rangers ære.)

Etter diverse oppdrag som Marshal møter Kane Linda igjen og de blir gift. Etter to lykkelige år uten vold blir Linda myrdet, Kane tar hevn (14 Ingen tårer for Morgan Kane, 15 Mellom liv og død og 16 Tilbake til kampen.) og blir omsider marshal igjen.

Etter en del oppdrag blir Kane sendt til Tombstone for å rydde opp.
1885    September. Kane rydder opp i det som er igjen av Clanton-banden i Tombstone, Arizona. Ike Clanton og hans bande hadde blitt stoppet av

Wyatt Earp med brødre og Doc Holliday i 1881. Kjent episode er duellen i OK Corral. Møter Kate Coleman for første gang. Hun blir hans elskerinne. (23 Duell i Tombstone.)

1885-1892    Diverse oppdrag som U.S. Marshal, bl.a. i Nord-Dakota vinteren 1885 (26 Helvete under null.),
Mexico City 1886 (27 De dødes dag), under jord-rushet i Oklahoma (28 Blodig jord.) og under Apache-krigene i Arizona og New Mexico 1886.
Møter Jesse Rawlins for første gang (32 Kanes likemann).

Kate Coleman blir drept. (35 Hevnens engler.)

Kane’s helse begynner å skrante, blir bl.a. sendt på sanatorium i Colorado. (37 Død manns skygge.)

Sammen med Jesse Rawlins tar Kane opp jakten på Dalton-banden i Oklahoma. Ender i et blodbad i Coffeyville. (41 “Killer” Kane)

Sammenstøt med desperadoen John Wesley Hardin og hans gjeng i San Antonio 1892. (57 Duell i San Antonio.)
1893-95(?)    Kane tar opp jakten på “The Wild Bunch” i Wyoming. Sammenstøt med Tom Horn, Butch Cassidy, Sundance Kid, Kid Curry og flere banditter som virkelig har levd. (Bøkene 60,61,62,63,64)

Tar i bruk Krag-Jørgensen’s gevær.

1896-98    Blir utnevnt til U.S. Marshal for Alaska-territoriet, noe som kan karakteriseres som en forvisning. (Bøkene 65,66,67,68) Diverse oppdrag der han får hjelp av bl.a. Wyatt Earp. Får sparken som marshal 4. juli 1898.

Returnerer til Seattle og havner på fylla. Oppsøkt av forfatteren John P. Addison som vil skrive en bok om ham. Lite interessert i å samarbeide. (69 Legenden om Morgan Kane.)

Vervet som spesialagent og livvakt for general Theodore Roosevelt under forberedelsene til den spansk-amerikanske krig. (78 Heltene er trette.) Deltar i invasjonen på Cuba. (79 Cuba Libre)

Kane’s helsemessige situasjon forverrer seg hele tiden.

Kommentar: Når det gjelder hendelsene i Alaska og på Cuba, så tar forfatteren seg visse friheter med hensyn til fastsettelsen av tidspunkt. Oppdraget i Alaska ender 4. juli 1898. Etter ankomsten til Seattle blir Kane vervet av Jesse Rawlins som spesialagent. I bok 78 Heltene er trette blir det foretatt et attentat mot Theodore Roosevelt den 20. mai samme år og invasjonen på Cuba er i juni. Kane er tilstede ved begge disse begivenheter.

ca. 1900    Reiser til Sør-Amerika for å ta opp jakten på Butch Cassidy og Sundance Kid. (80 Satans Kane) Jesse Rawlins og Sundance Kid blir drept av politiet/soldater i Bolivia. Kane overlever med et nødskrik sammen med Butch Cassidy og forlater Sør-Amerika. (81 Bandidos Yanqui). Returnerer året etter til USA.

1910    Kane dukker opp i juni 1910 etter å ha vært forsvunnet i flere år. Har ikke helt glemt gamle kunster som revolvermann. (82 Den siste jakten)

1911    Leiesoldat i Panco Villas opprørshær i det nordlige Mexico med kallenavnet Hombre. Blir hardt skadet i en eksplosjonsulykke da en kanon bakfyrer. (Diablito 3 Flammen og rosen/El Diablo 1)

Møter sin ukjente sønn, matadoren Paca Galàn og reiser sammen med ham til Europa. (El Diablo-serien), der Paco blir en anerkjent matador. Returnerer til Mexico og blir gjeninnsatt som U.S. Marshal.

Blir skutt i en spøkelsesby på grensen mellom Mexico og USA og der ender boken. Men det er et lite håp…… (El Diablo 4 Stormens øye)